• Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Добродошли у Каменово село пчелара

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Општина Петровац на Млави

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   У млавској долини подно Хомоља

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Традиција и гостопримство млавског краја

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Очувана природа

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Најпрепознатљивији производ нашег краја - Каменовски мед

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Калина

  Аца Животић Гера

  aca geraАца (од оца Драгослава) Животић – Гера, рођен 4. априла 1959. у Петровцу на Млави, живи у селу Каменову надомак родног места.
  Основну школу завршио у Каменову а средњу - ученика у привреди у Пожаревцу. Војну обавезу регулисао а био и учесник оружаних сукоба на просторима бивше СФРЈ, као мобилисан са чином резервног подофицира (водник прве класе).
  У раној младости бавио се активно спортом (играо одбојку у републичком рангу а у ЈНА чак био и репрезентативац), такође се бавио културно забавним животом као и стваралачким радом – као новински сарадник. Своје прилоге објављивао на Радио Београду ''Првом програму'' затим у ''Ловачким новинама'', ''Зов-у'', ''Илустрованој политици'' и у многим локалним и другим листовима и часописима.
  Пуних осам година радио као помоћник шефа у продавници "Фрушка Гора" - Рума - Пожаревац, док осталих 14 година, као пословођа продавнице обућа "Леда" - Књажевац. Потом je почео политички да се ангажује, победио у свом селу 2001. за одборника СО Петровац. У том мандату постао и председник Скупштине општине. Већ у наредном мандату 2004. год - био на дужности заменика председника СО-е. Петровац на Млави, где је представљао групу грађана ("За развој Млавског краја"), у чијем саставу је имао одборнички клуб од 3 одборника. Касније је колективно прешао у редове Нове Србије.
  Био је Руководилац Штаба за одбрану од елементарних и других непогода општине Петровац, од оснивања.
  За време његовог мандата асфалтирано је преко 50% улица у граду, што није учињено од 1945. до тада.
  Преко 3 деценије члан је ловачке организације, и на дужности био 4 године Секретар ловачког удружења „Трест“ Петровац на Млави, а 7 година био председник истог. Био је и једини кандидат у историји ловства овог дела Србије за председника ловачког савеза Србије 2009. године на ванредним изборима.
  Бавио се снимањем и израдом уметничке фотографије. За свој целокупни рад награђиван је многим наградама и признањима.
  Објавио је три књиге, са једном од њих је први са ових простора ушао у САНУ, и добио многе значајне похвале.knjiga kamenovo na mlavi aca zivotic gera
  1. Каменово на Млави (1998.)
  2. Век ловства млавског краја (2000, 2018.)
  3. Каменово прво (2011)
  У селу је живео са старом и болесном мајком, а неговао је и старог и болесног очуха. Отац му је умро давне 1963. године, а мајка је њега и сестру Ангелину која је живела у Београду, тешко однеговала.
  Ожењен је супругом Слађаном са којом има два сина: Вељка 1988. и Стeвана 1992. годиште.
  У слободно време бави се као и скоро сви у селу - пчеларством.
  Марта месеца 2005. године изабран је за председника петровачких пчелара – тј био је једну годину председник Пчеларског друштва "Млава" Петровац у коме је дао оставку, због превише обавеза. Никада није био осуђиван а и нико из његове фамилије.
  Често каже:
  „Сви моји дедови борили су се за част Србије: У Другом српском устанку, Српско – Турском рату, Српско – Бугарском, у Балканским ратовима, у Првом Светском рату, као и у НОР-у у Босни а неки су и положили и животе за њено ослобођење (и по мајчиној из општина Лепосавић и Рашка и по очевој линији из овога краја). Сматрам да припадам једној скромној породици, часним и честитим људима а тако и одгајам своју децу, то данас изгледа на жалост није много популарно а ни "добро"... Борим се за истину и поштење, са вером у Бога. Верујем људима, што такође изгледа није "добро" ... Верујем и још увек сматрам да има правих људи, и да кад тад истина мора изаћи на видело“.

  Baner - Vezicevo.rs

  vezicevo selo panorama

  Везичево село у општини Петровац на Млави са језером Кореница

  © MZ Kamenovo All Rights Reserved.

  Please publish modules in offcanvas position.

  Мапа / Mapa

  Free Joomla! templates by Engine Templates