• Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Добродошли у Каменово село пчелара

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Општина Петровац на Млави

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   У млавској долини подно Хомоља

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Традиција и гостопримство млавског краја

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Очувана природа

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Најпрепознатљивији производ нашег краја - Каменовски мед

  • Каменово село пчелара
   Каменово село пчелара

   Калина

  Извиђачи

  Извиђачки одред је носио име палог СКОЈ-евца илегалца Стевана Миловановића из Петровца. Основан је у периоду 1957. године. као чета одреда „Херој Тито“ из Петровца, да би се 1960. године осамосталио, већим ангажовањем двојице учитеља (браће) Јовановић (Периша - директор коле и Драгиша). Учитељ Драгиша о томе говори: „Прве просторије биле су у подруму, где је сад бифе ФК „Јединство“. Имали смо свој кутак и у просторији у Дому културе до билетарнице, испод великих степеница. Највећу активност показали смо баш до 1974. године. Највећи успеси везују се за активност оних који су поменути у културном раду овог одреда. Сигурно да су ту још предњачили и Жикица Милосављевић и Коста Лукић, Вуле Ђорђевић, Станојловић Милан, Драги Живковић Миленце, Милосављевић Драган Бабић.

  Тадашњи одред имао је следеће категорије:

  1 Полетарци (спадали су ученици до 5 разреда)
  2 Извиђачи (старији омладинци), Планинке (старије омладинке)
  3 Брђани (извиђачи који су имали преко 30 година).

  Имали смо сву потребну опрему за разна логоровања и таборовања, шаторе, делове униформи, заставу, спортске реквизите и друго. Таборовали смо највише у Горњаку и Тресту. У госте су нам долазили други одреди, из Зрењанина, на пример. Имали смо често курсеве разних тематика и семинаре. Много младих се обучило или припремило за даље школовање.

  1963. године, баш кад се догодио земљотрес у Скопљу, ми, каменовски извиђачи, били смо у Шипову (БиХ) на савезном такмичењу извиђача. Било је ту много извиђача и планинки из скоро свих крајева тадашње СФРЈ“ прича Драгиша. „Такође смо били на републичким такмичењима у Великој Плани, Београду, а касније и у другим местима. (на Брачу - у Хрватској, заједно са пожаревачким одредом).“

  Извиђачки дом на Јазу започет је са градњом 1963. године. Обука за извиђаче Поречане и сарадња са одредима из Србије и одржавана је неколико година веома, веома успешно, све док није река постала загађена.

  ПРВИ КУРС ЗА ЧЕТОВОЂЕ - или Шумска школа у Благојевом Камену организовала је 1961. године августа месеца течај (курс) за обуку овог кадра, а за потребе извиђача и њихових одреда. Тада су из Каменова били полазници (и курс завршили) Драган Животић „Бабић“, Вуле Ђорђевић, Грујић Владимир, учитељ Драгиша Јовановић (као вођа групе).

  Baner - Vezicevo.rs

  vezicevo selo panorama

  Везичево село у општини Петровац на Млави са језером Кореница

  © MZ Kamenovo All Rights Reserved.

  Please publish modules in offcanvas position.

  Мапа / Mapa

  Free Joomla! templates by Engine Templates